Welkom bij
De Nieuwe Bijbelschool

Oude bronnen voor nieuwe tijden
PodcastTheologentafelExegesezoomNascholing predikanten

Image
Beste mensen!

Hoe krijgen de dingen die gebeuren taal? Ook deze dagen merken we hoe de emotie opspeelt bij het zien van de beestachtige waanzin in  Israël en Gaza. Ook bij mijzelf. Dat je verslagen naar CNN zit te kijken en verpletterd wordt door de beelden. Op ‘social media’ ontploffen de reacties. Emotie vraagt om een uitlaatklep, zoveel is duidelijk. Het zijn erupties die alle kanten opschieten. Hoe kan het ook anders? Je voelt je als kijker overmeesterd door al die beelden en in de nacht kan je de slaap maar niet vatten. Maar ook dit weekend merkte ik weer hoe heilzaam dan die bijbelse teksten zijn. Ik las toevallig die zondag het begin van dat weerbarstige profetenboek Ezechiël. En werkelijk bij ieder woord voel je: hier spreekt iemand die niet gezellig met een glas wijn in de hand wat zit te filosoferen, hier is iemand aan het woord die de afgrond van binnenuit kent.Die inderdaad bij die killing fields vandaan komt. Iemand die taal geeft aan waar ik maar geen woorden voor kan vinden. Zoals Soetendorp het deze dagen ergens zei: ‘De woorden kijken elkaar aan en raken buiten zinnen…’ Zoiets. Na de dienst drukte iemand mij de hand met de woorden: ‘Ik ben er niet vrolijker van geworden, maar heb nu gelukkig wel wat taal gevonden'. Dat is misschien wel wat die bijbelse teksten voor ons vandaag kunnen betekenen. Opdat wij niet verpletterd worden, maar opstaan om te doen wat gedaan moet worden.

Om dat verhaal levend te houden, daarvoor is ooit De Nieuwe Bijbelschoolopgericht. Wij hebben uw (financiële) steun hard nodig.

Ad van Nieuwpoort, voorzitter.

Ons nieuws

Live podcast 'Uittocht' Donner

Op vrijdag 15 september ging onze Podcast weer live in Donner Rotterdam. Barbara de Groot ging in gesprek met Ad van Nieuwpoort. Schrijver en theoloog Ad van Nieuwpoort, predikant in de Haagse Duinzichtkerk, was de laatste maanden in gesprek met Huub Oosterhuis over zijn leven en werk. Het resultaat is het boekje 'Uittocht'.

Onze podcasts


Wat is de Bijbel voor een boek? Verzameling dogmatische waarheden waar je in moet geloven? Mooi verhaal met een moraal, een museum van oudheden? Of kan het ook anders? Luister naar onze Podcast De Nieuwe Bijbelschool. Marco Visser en Rob Ittmann gaan in gesprek met theologen die die Bijbel zo gek nog niet vinden.

Aflevering 16, met Lieke van Zanden, predikant en theoloog in Ede. Over genezingsverhalen uit het Matteüsevangelie, hoe kun je die lezen? En een cantate van Bach: Alles nur nach Gottes Wille. Maar hoezo Gods wil, wat is dat eigenlijk?

Onze agenda

29 jan 2024
Theologentafel
15 apr 2024
Theologentafel

Onze columns

Onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief! Ontvang elke 12e van de maand – naar het bekende bijbelse getal – onze email vol activiteiten, columns, quotes en ander mooi nieuws. Het aanmeldformulier vind je hier rechts op de site.

De Nieuwe Bijbelschool is in 2010 opgericht om aandacht te vragen voor de betekenis en de zeggingskracht van bijbelse verhalen voor de tijd waarin wij leven. Zij wil in deze tijd een poging wagen om de bijbelse teksten te ontdoen van allerlei christendommelijke vooroordelen en misverstanden, opdat zij weer voor zichzelf kunnen gaan spreken. De bijbel is volgens ons niet zozeer een bevestiging van onze diepste religieuze verlangens, maar eerder een boek met verhalen die gaan over de vraag wat een mens nodig heeft om optimaal mens te worden.

De Nieuwe Bijbelschool is een platform voor theologiestudenten en predikanten, maar ook voor mensen die zomaar benieuwd zijn of de bijbel nog wat te vertellen heeft.

De Nieuwe Bijbelschool is een onafhankelijke stichting met een plek aan de Protestantse Theologische Universiteit. Daarnaast organiseert zij bijbelklassen, seminars, een podcast en tal van activiteiten op het snijvlak van ‘oude bronnen en nieuwe tijden’.

Tot mei 2019 was aan De Nieuwe Bijbelschool een leerstoel verbonden: de bijzondere leerstoel Miskotte/Breukelman aan de PThU, met prof. dr. Rinse Reeling Brouwer als hoogleraar. Vanaf oktober 2019 is er een nieuw ingestelde onderzoeksplek, waaraan Marco Visser verbonden is.