Zaterdag 19 oktober - Bijbelsymposium 'Kijken met slecht zicht'

Bijbelsymposium in de Ekklesia Breda, onder de titel: Kijken met slecht zicht. De Bijbel als kritische spiegel op onze samenleving. Met bijdragen van o.a. Mirjam Elbers, Alex van Heusden en Janneke Stegeman.

Vrijdag 14 juni - Podcast LIVE over het boek 'Jezus waarom?'

Vrijdag 14 juni vindt om 16:00 uur in boekhandel Donner te Rotterdam plaats: De Nieuwe BijbelschoolPodcast LIVE met Bastiaan Ragas en Ad van Nieuwpoort over het boek Jezus Waarom? Zet het in de agenda!

Maandag 15 april - Theologentafel

Op maandag 15 april vindt onze volgende Theologentafel plaats in de Thomaskerk in Amsterdam. We beginnen met een eenvoudige maaltijd om 18:30, aansluitend om 19:30 uur met gesprek rond bijbels-theologische thema’s.

Vrijdag 12 april - Breukelman studiekring

Vrijdag 12 april: Breukelman-studiekring in het Friese Stiens. Van 10:00 tot 15:00 uur. Ook deze keer worden er gedeelten gelezen uit het boek Pars pro toto van Marco Visser. Meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Donderdag 11 april - Boekpresentatie 'De letters en het woord'

Op donderdag 11 april in Rotterdam is de boekpresentatie van ‘De letters en het woord’ van predikant-theoloog At Polhuis. Over de theoloog Karl Barth en het politieke spreken: hoe komt Barth van zijn verstaan van de Schrift tot een ter zake spreken op het terrein van samenleving en politiek? De bijeenkomst – met bijdragen van o.a. Dick Boer en Maarten den Dulk – is in de Hoflaankerk te Rotterdam, van 14:00 tot 17:00 uur met aansluitend borrel.

Toegang vrij, aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wie maakt de dienst uit? Toespraak Ekklesia Amsterdam

‘Wie maakt de dienst uit - in ons leven, maar vooral ook in ons gezamenlijke leven, in de samenleving? Anders dan in veel godsdiensten en levensbeschouwingen is dat de vraag waar het in heel de bijbel over gaat. Dat maakt de bijbel een door en door politiek boek. Niet ons individuele zielenheil staat er centraal of onze persoonlijke groei. Of in ieder geval alleen zó, dat dat het heil van heel de volkerenwereld op het oog heeft. Wie is er koning in deze wereld? Dát is de vraag van de bijbel.’
Lees de toespraak van Mirjam Elbers in de Ekklesia Amsterdam op 10 maart. En beluisteren kan ook.

De lijdende messias - internationale conferentie 26 en 27 februari

Op 26 en 27 februari vond aan de Protestantse Theologische Universiteit de internationale conferentie plaats over de knecht van JHWH in het boek Jesaja. Een zeer geslaagd evenement georganiseerd door Marco Visser o.a. met Jesajaexpert Ulrich Berges uit Bonn. Een van de bijdragen was van Lieve Teugels, over de lijdende Messias in de rabbijnse literatuur, waar ze deze blog over schreef voor de serie Bijbelblogs van de PThU.

Online Exegese - Jeremia via ZOOM

Elke dinsdag van 9 tot 10 uur komt de online Exegesekring bij elkaar om de tekst van de zondag te lezen. Iemand levert een gloednieuwe vertaling aan, het gesprek vindt plaats in kleine groepen in break out rooms. Deze weken gaat het over de teksten uit Jeremia die op het leesrooster staan. Meld je aan via deze link, dan ontvang je de tekst en de zoomlink. Leuk en leerzaam om predikanten uit het hele land te ontmoeten en met elkaar de tekst van zondag door te spreken. Zeer aanbevolen!

5 & 6 maart - Kan profetie de democratie redden?

Onze samenleving staat onder druk, democratieën worden aangevochten. Wat vertellen profeten van toen en nu ons over rechtvaardig samen leven? Hierover gaat de theologische conferentie op 5 en 6 maart in Oostmalle (België), georganiseerd door de Classicale Werkgroep Kerk en Israël voor Noord-Brabant en Limburg en de Réunion Wallone samen met de Antwerpse Contactgroep voor Joods-Christelijke Betrekkingen.

Met bijdragen van Susannah Heschel, Tsvi Marx, Kees Kok en Piet van Midden.

Meer: info en aanmelden.

26 & 27 Feb - Ongoing Interpretation: The Servant of YHWH in Text and Context

De conferentie "Ongoing Interpretation. The Servant of YHWH in Text and Context" vindt plaats aan de PThU op 26 en 27 februari 2024.

Het is een veelbesproken vraag: wie wordt er bedoeld in de teksten over de knecht van JHWH in Jesaja? Door de eeuwen heen zijn er in verschillende tradities verschillende antwoorden gegeven. Is deze knecht een bepaald individu, of moet je de teksten collectief lezen? Zijn er sporen van de historische achtergrond van de teksten te vinden, of moeten we ze meer metaforisch verstaan? 

Marco Visser promoveerde in 2022 op dit onderwerp met zijn proefschrift Pars pro toto. Deze ‘expert meeting’ aan de Protestantse Theologische Universiteit zet het gesprek voort: er worden verschillende interpretaties onderzocht; ook zal het gaan over de actualiteit en relevantie van de teksten.

Informatie over deelname is hier te vinden.

Theologentafel 29 januari

 
De vorige Theologentafel in november kon niet doorgaan, waardoor het thema is doorgeschoven: Werner Pieterse zal het gesprek leiden over het bijbels-theologische thema van de onvruchtbaarheid van de aartsmoeders.

Lernen in Mokum - Tenach en Evangelie

Het befaamde Amsterdamse Leerhuis – voorheen Tenach en Evangelie – gaat door in de Muiderkerk in Amsterdam Oost. Verschillende leesgroepen over o.a. Miskottes Bijbels ABC, over de Hebreeënbrief uit het Nieuwe Testament en over de actuele betekenis van het sabbatsgebod – het complete progamma staat hier.

Karl Barth studiedag 'Omgaan met schuld'

 

Op woensdag 17 januari organiseert de Karl Barth Stichting in Woerden een studiedag over de vragen die ons vandaag in kerk en samenleving zeer bezighouden: Hoe zit dat met ons eigen koloniale verleden? Inmiddels zijn en worden er onderzoeken gedaan, verschijnen er boeken, worden excuses aangeboden, maar is de vraag ook urgent: wat houdt dat precies in? Hoe verhoudt zich ‘excuses aanbieden’ tot schuld belijden? Met name is dan de vraag: wat brengt dit met zich mee, wat is onze verantwoordelijkheid vandaag, wat zijn ‘vruchten die aan de bekering beantwoorden’?

Plaats van samenkomst: Lutherse kerk te Woerden

Aanvang: 10.00 uur, einde: 16.15 uur
Info en aanmelden kan hier.

Bijbeldebat 29 november

Mooi om de jonge traditie voort te zetten: het volgende Bijbeldebat aan de PThU zal zijn op woensdag 29 november. Dan gaan Jaap Dekker, hoogleraar Bijbelonderzoek aan de Theologische Universiteit Utrecht, en Marco Visser, onze onderzoeker Bijbelse Theologie aan de PThU, met elkaar in debat over de verhouding van de Hebreeuwse Bijbel en het Nieuwe Testament. Save the date!

Terugkijken: Bijbeldebat 29 november

Nu terug te kijken! Jaap Dekker (hoogleraar aan de TU Utrecht), Lieve Teugels (Hebreeuws en Joodse studies) en Marco Visser (onderzoeker Bijbelse Theologie) gingen onder leiding van PthU-student Dorien Keus in gesprek over de verhouding tussen Oude en Nieuwe Testament. Hoe verhouden die twee delen zich tot elkaar? Het boeiende gesprek is terug te kijken en te beluisteren via YouTube. Klik hier en kom zo bij YouTube.

Theologentafel: nieuwe data!

Er komt weer een nieuwe reeks Theologentafels aan! De Theologentafels van afgelopen jaar waren, met dank aan de inbreng van Mirjam Elbers, een succes. We zijn dan ook blij dat we nu een nieuwe reeks kunnen aankondigen. Zet de volgende data daarom alvast met potlood in de agenda: 27 november, 29 januari en 15 april. Info over de invulling volgt!

Podcast live 'Uittocht' in Donner

Een mooie middag in Rotterdam: Barbara de Groot en Ad van Nieuwpoort in gesprek over het theologische werk van Huub Oosterhuis in boekhandel Donner. Zie hieronder om het gesprek terug te kijken.

Online leesgroep Miskotte

In oktober vindt een doorstart plaats van de online groep die teksten bespreekt van K.H. Miskotte. Zie hieronder voor meer informatie.

Vrijdag 15 september: live podcast over 'Uittocht'

Op vrijdag 15 september gaat onze Podcast weer live in Donner Rotterdam. Barbara de Groot gaat vanaf 16.00 uur in Donner in gesprek met schrijver en theoloog Ad van Nieuwpoort over zijn boekje 'Uittocht' over Huub Oosterhuis.

Cursus 'Bijbel op school' voor docenten

Ook dit seizoen organiseren wij een cursus Bijbel & godsdienstonderwijs voor docenten godsdienst en levensbeschouwing in het voortgezet onderwijs. Een viertal woensdagen (middag en avond) tussen november en juli. Deze serie zal gaan over ‘wonderverhalen’ uit het Nieuwe Testament en de vertaalslag naar de leefwereld van jongeren.