5 & 6 maart - Kan profetie de democratie redden?

Onze samenleving staat onder druk, democratieën worden aangevochten. Wat vertellen profeten van toen en nu ons over rechtvaardig samen leven? Hierover gaat de theologische conferentie op 5 en 6 maart in Oostmalle (België), georganiseerd door de Classicale Werkgroep Kerk en Israël voor Noord-Brabant en Limburg en de Réunion Wallone samen met de Antwerpse Contactgroep voor Joods-Christelijke Betrekkingen.

Met bijdragen van Susannah Heschel, Tsvi Marx, Kees Kok en Piet van Midden.

Meer: info en aanmelden.

26 & 27 Feb - Ongoing Interpretation: The Servant of YHWH in Text and Context

De conferentie "Ongoing Interpretation. The Servant of YHWH in Text and Context" vindt plaats aan de PThU op 26 en 27 februari 2024.

Het is een veelbesproken vraag: wie wordt er bedoeld in de teksten over de knecht van JHWH in Jesaja? Door de eeuwen heen zijn er in verschillende tradities verschillende antwoorden gegeven. Is deze knecht een bepaald individu, of moet je de teksten collectief lezen? Zijn er sporen van de historische achtergrond van de teksten te vinden, of moeten we ze meer metaforisch verstaan? 

Marco Visser promoveerde in 2022 op dit onderwerp met zijn proefschrift Pars pro toto. Deze ‘expert meeting’ aan de Protestantse Theologische Universiteit zet het gesprek voort: er worden verschillende interpretaties onderzocht; ook zal het gaan over de actualiteit en relevantie van de teksten.

Informatie over deelname is hier te vinden.

Theologentafel 29 januari

 
De vorige Theologentafel in november kon niet doorgaan, waardoor het thema is doorgeschoven: Werner Pieterse zal het gesprek leiden over het bijbels-theologische thema van de onvruchtbaarheid van de aartsmoeders.

Lernen in Mokum - Tenach en Evangelie

Het befaamde Amsterdamse Leerhuis – voorheen Tenach en Evangelie – gaat door in de Muiderkerk in Amsterdam Oost. Verschillende leesgroepen over o.a. Miskottes Bijbels ABC, over de Hebreeënbrief uit het Nieuwe Testament en over de actuele betekenis van het sabbatsgebod – het complete progamma staat hier.

Karl Barth studiedag 'Omgaan met schuld'

 

Op woensdag 17 januari organiseert de Karl Barth Stichting in Woerden een studiedag over de vragen die ons vandaag in kerk en samenleving zeer bezighouden: Hoe zit dat met ons eigen koloniale verleden? Inmiddels zijn en worden er onderzoeken gedaan, verschijnen er boeken, worden excuses aangeboden, maar is de vraag ook urgent: wat houdt dat precies in? Hoe verhoudt zich ‘excuses aanbieden’ tot schuld belijden? Met name is dan de vraag: wat brengt dit met zich mee, wat is onze verantwoordelijkheid vandaag, wat zijn ‘vruchten die aan de bekering beantwoorden’?

Plaats van samenkomst: Lutherse kerk te Woerden

Aanvang: 10.00 uur, einde: 16.15 uur
Info en aanmelden kan hier.

Bijbeldebat 29 november

Mooi om de jonge traditie voort te zetten: het volgende Bijbeldebat aan de PThU zal zijn op woensdag 29 november. Dan gaan Jaap Dekker, hoogleraar Bijbelonderzoek aan de Theologische Universiteit Utrecht, en Marco Visser, onze onderzoeker Bijbelse Theologie aan de PThU, met elkaar in debat over de verhouding van de Hebreeuwse Bijbel en het Nieuwe Testament. Save the date!

Terugkijken: Bijbeldebat 29 november

Nu terug te kijken! Jaap Dekker (hoogleraar aan de TU Utrecht), Lieve Teugels (Hebreeuws en Joodse studies) en Marco Visser (onderzoeker Bijbelse Theologie) gingen onder leiding van PthU-student Dorien Keus in gesprek over de verhouding tussen Oude en Nieuwe Testament. Hoe verhouden die twee delen zich tot elkaar? Het boeiende gesprek is terug te kijken en te beluisteren via YouTube. Klik hier en kom zo bij YouTube.

Theologentafel: nieuwe data!

Er komt weer een nieuwe reeks Theologentafels aan! De Theologentafels van afgelopen jaar waren, met dank aan de inbreng van Mirjam Elbers, een succes. We zijn dan ook blij dat we nu een nieuwe reeks kunnen aankondigen. Zet de volgende data daarom alvast met potlood in de agenda: 27 november, 29 januari en 15 april. Info over de invulling volgt!

Podcast live 'Uittocht' in Donner

Een mooie middag in Rotterdam: Barbara de Groot en Ad van Nieuwpoort in gesprek over het theologische werk van Huub Oosterhuis in boekhandel Donner. Zie hieronder om het gesprek terug te kijken.

Online leesgroep Miskotte

In oktober vindt een doorstart plaats van de online groep die teksten bespreekt van K.H. Miskotte. Zie hieronder voor meer informatie.

Vrijdag 15 september: live podcast over 'Uittocht'

Op vrijdag 15 september gaat onze Podcast weer live in Donner Rotterdam. Barbara de Groot gaat vanaf 16.00 uur in Donner in gesprek met schrijver en theoloog Ad van Nieuwpoort over zijn boekje 'Uittocht' over Huub Oosterhuis.

Cursus 'Bijbel op school' voor docenten

Ook dit seizoen organiseren wij een cursus Bijbel & godsdienstonderwijs voor docenten godsdienst en levensbeschouwing in het voortgezet onderwijs. Een viertal woensdagen (middag en avond) tussen november en juli. Deze serie zal gaan over ‘wonderverhalen’ uit het Nieuwe Testament en de vertaalslag naar de leefwereld van jongeren.

Bijbeldebat 27 september: hoe lees je de Bijbel?

Save the date: 27 september. Wij organiseren met Voetius het Bijbeldebat ‘Hoe lees je de Bijbel: historisch boek of literatuur?’ tussen Ad van Nieuwpoort en Marjo Korpel

Een boek van Wim de Leeuw

Een aanrader: ‘En het Woord Gods kwam tot Wim. De route naar Bijbels Bijbellezen’, door Wim de Leeuw. Verkrijgbaar via de link in dit artikel. 

Theologentafel 28 augustus

Save the date: 28 augustus! Er vindt dan weer een nieuwe editie van de Theologentafel plaats. Meld je aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Theologentafel op 5 juni

De volgende editie van de Theologentafel, over religiekritiek in Deuteronomium 32 en 2 Samuël 6, vindt plaats op maandag 5 juni 

Barthianum op 16 mei

Op dinsdag 16 mei vindt de jaarlijkse studiedag over Karl Barth plaats, die De Nieuwe Bijbelschool samen met de PThU organiseert. 

Exclusief en/of inclusief?

Op vrijdag 12 mei organiseert de Monshouwerstichting een studiedag in Ede: is het bijbelse geloof een exclusieve of inclusieve aangelegenheid? 

Breukelman studiedag

Op vrijdag 14 april is de volgende studiedag rond het werk van Frans Breukelman in het Friese Stiens.

Miskotte Leeskring

Voor studenten organiseren wij aan de PThU een leeskring rond het boek ‘Als de goden zwijgen’ van K.H. Miskotte.