Barbara de Groot - september 2022

Barbara de Groot - september 2022

Het materialisme van de Protestantse Kerk

‘Tip: maak een kruis van wc-rollen.’

Het stond er echt. Ik zat op de wc en scrollde wat op mijn telefoon door de PKN-nieuwsbrief. Is het één april of ben ik bij De Speld beland? Ik las het goed. ‘Maak een kruis van wc-rollen en laat mensen er een briefje met een gebed in plakken.’ Als ik niet al op de wc zat zou ik zeggen: m'n broek zakte ervan af. Ja, Jezus kreeg in zijn leven een hoop shit over zich heen. Maar is dit wat de kerk mensen te bieden heeft als we Pasen vieren?

Uiteraard wil ik soms ook alles uit de kast trekken om dat Verhaal de wereld in te brengen. Het moet leuk en creatief, aansprekend en toch inhoudelijk. Iedere week weer. Wat bezielt ons toch! Is het zo moeilijk om erop te vertrouwen dat leven van woord en sacrament genoeg is? Dat de Schrift zeggingskracht heeft, ook vandaag?

Maar wat er ook maar op de kerkelijke agenda staat, vanuit ‘Utrecht’ komt er een mail met ‘tips en materialen’. Dan kun je lekker aan de slag met bijvoorbeeld Wereldvluchtelingendag. Ik voorzie dat het nieuwe jaarthema ‘Aan tafel’ een continue stroom tips en materialen gaat opleveren. Dat wordt placemats-met-bijbelquiz maken, tafelkleden kleuren, en glazen graveren met Spreuken 31:6. Of wat te denken van het inzamelen van kapot servies om te verwijzen naar de gebrokenheid van ons bestaan? En ‘hoe vouw ik mijn (gebruikte) servet tot een vredesduif’ wordt vast ook een hit. En het hele jaar door knutselen we waxinelichthoudertjes, want die kunnen sowieso altijd.

Ik zou het graag willen uithouden in de kerk zonder al dat leuk doen.

Dat we alleen maar een vraag stellen.

Wat bezielt ons?

Wat bezielt mij?

 

Barbara de Groot is predikant van de Protestantse Gemeente Amstelveen-Buitenveldert. Deze column verscheen eerder in Geruchten 63 (juni 2022).