Voor wie behoefte heeft aan wat lichtzinnige bijbellesjes....

Klik hier voor de eerste in de serie van vier afleveringen van het radioprogramma 'Woord op zondag' met Ad van Nieuwpoort.

Alom klinkt er een roep om inhoud. In de kerk, aan de theologische faculteit en breed in de
samenleving. Juist nu de kerk tot in de marge is teruggedrongen, wordt de vraag naar wat de
kerk is en waar zij voor staat urgent.

Tegen die achtergrond is er een nieuw initiatief: De Nieuwe Bijbelschool. De Nieuwe Bijbelschool meent dat wij voor een antwoord op deze urgente vragen terug moeten naar de bronnen. Terug naar het getuigenis van Mozes, de Profeten en Jezus. Als daar niet meer gehoord kan worden waar het ten diepste om gaat in geloof en leven, waar dan wel? Maar hoe ingewikkeld is het om deze bron voor zichzelf te laten spreken. Er ligt een hoop stof op die er eerst moet worden afgeblazen.

De Nieuwe Bijbelschool wil een platform zijn waarin de urgente vragen van vandaag worden betrokken op een opnieuw leren lezen van de oerteksten van Tenach en Evangelie. Een plaats om met elkaar weer opnieuw de bijbelse woordwereld te ontdekken in de verwachting dat het in die bijbelse verhalen nog wel eens over onze vragen zou kunnen gaan.

De Nieuwe Bijbelschool ontwikkelt activiteiten voor studenten theologie, beginnende predikanten, kerkelijk werkers, jongerenwerkers en mensen die de bijbel nog een kans willen geven. Door middel van onbevangen bijbelklassen en allerhande cursussen wil zij een handreiking doen bij het zoeken naar een nieuw verstaan van deze aloude verhalen.

Daarnaast ondersteunt De Nieuwe Bijbelschool het leerhuis en cursuswerk in Nederland en omliggende landen met advies, een poule aan potentiele sprekers en suggesties voor opbouwwerk.

Ook zoekt De Nieuwe Bijbelschool naar mogelijkheden om het bijbelse verhaal vruchtbaar
te maken voor het publieke debat in samenleving en bedrijfsleven.

Aan De Nieuwe Bijbelschool is ook een leerstoel verbonden: de leerstoel Miskotte/Breukelman aan de PThU, met als bijzonder hoogleraar prof. dr. Rinse Reeling Brouwer.

Klik hier om te kijken naar een editie van "het Geloofsgesprek", waarin Ad van Nieuwpoort in gesprek gaat met ds. René de Reuver (scriba generale synode) over het geloof en het geloofsgesprek.

Klik hier voor een interview met Ad van Nieuwpoort in het programma 'De verwondering'.

Op maandag 25 januari 2016 was de studiemiddag onder het motto: De tekst mag het zeggen! Georganiseerd in samenwerking met de Societas Hebraica Amstelodamensis en het Bijbels Museum; een dag ter ere van de 80e verjaardag van Karel Deurloo, emeritus hoogleraar Oude Testament en Bijbelse Theologie.

Hier kunt u een verslag van de feestelijke middag lezen. 

Via deze link komt u bij de 'efemeride' van Piet van Midden, de dagelijkse portie Hebreeuws. Voor deze gelegenheid een speciale versie.

En hier vindt u de lezing van Rinse Reeling Brouwer. 

Klik hier om te kijken naar een filmpje over de inspiratiedag van het jeugdwerk van de Protestantse Kerk Nederland (JOP/HGJB) op 21 juni 2012 bij De Nieuwe Bijbelschool.

20121005 interview 2
Archief...

adnieuw

Door Ad van Nieuwpoort

Jezus in de plaats van de Thora?

een reactie op Jan Offringa

Wie in de kerk de Thora overbodig acht, moet nodig weer eens wat aan Bijbelexegese gaan doen. Jezus zonder de Thora is hetzelfde als een gebruiksaanwijzing van een wasmachine zonder wasmachine.

 

Lees meer...

Onze nieuwsbrief

captcha
Door uw aanmelding gaat u akkoord met het verwerken van uw gegevens conform onze privacyverklaring

Verslagen - archief

Klik hier voor de lezing van dr. Rinse Reeling Brouwer op onze toogdag 'Abraham-weg uit Oer, maar waarheen?'

Klik hier voor de lezing van dr. Anton Wessels.

Op 6 september was de feestelijke presentatie van het boek Tegengif. Profetische berichten uit 1 & 2 Koningen van de hand van Ad van Nieuwpoort en Marco Visser.

Klik hier voor de eerste reactie op het boek van Hanna Rijken

Klik hier voor een resensie van het boek in het Friesch Dagblad

Klik hier voor de reactie van Karin van den Broeke, preses van de generale synode van de PKN.

 

Klik hier voor een interview met een deelnemer aan ontmoetingen tussen De Nieuwe Bijbelschool en 'Dominee 2.0'.

 

Op 4 november 2012 was Ad van Nieuwpoort, voorzitter van De Nieuwe Bijbelschool, te gast in het IKON-programma 'Het Vermoeden' op Nederland 2. Klik hier om deze uitzending terug te zien.

 

Op 11 juli jl. vond een studiedag 'Van tekst tot preek' plaats. Theologiestudenten en beginnende predikanten lazen onder leiding van Ad van Nieuwpoort en Marco Visser teksten uit Genesis en Lucas,

 studiedag

waarna enkele daarna meteen de kansel betraden om de stap naar de preek te maken.

 preek

Klik hier voor een artikel van Ad van Nieuwpoort in het Financiele Dagblad; een weerslag van de inleiding die hij hield tijdens de opening van de Maand van de filosofie.